Checklist voor een zorgeloze reis

Laatst bijgewerkt: 22-09-2021 | 3 minuten

Heerlijk ontspannen aan het zwembad, een actieve citytrip of een avontuurlijke vakantie in de natuur. Ook jij kijkt wellicht elk jaar uit naar je welverdiende vakantie. Maar wat als er tijdens je vakantie iets misloopt? Als je je goed voorbereidt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Zeker wanneer je naar het buitenland vertrekt, sta je best op voorhand even stil bij een aantal praktische zaken. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rijtje.

Betalen op reis

Voorzie een beetje cash geld voor kleine aankopen zoals een busticket, een drankje, … Maar neem best niet te veel cash geld mee. In de meeste landen kun je makkelijk betalen of geld afhalen met je debetkaart en je kredietkaart.

Betalen met debetkaart

Omwille van veiligheidsredenen kun je je debetkaart standaard alleen binnen Europa gebruiken. Vergeet dus niet om ze te activeren voor de regio waar je heen gaat als je buiten Europa reist. Dat kun je makkelijk zelf doen via internetbankieren. Als je binnen Europa reist, is dat niet nodig.

Betalen met kredietkaart

Kredietkaarten worden wereldwijd aanvaard en kunnen nuttig zijn als extra betaalmiddel. Bovendien worden de uitgaven met je kredietkaart pas later afgerekend. Zorg er wel voor dat er voldoende reserve op je zichtrekening staat bij de afrekening.

Sommige kredietkaarten hebben bovendien extra’s die nuttig kunnen zijn op reis. Zo is bij bepaalde kaarten een annulatieverzekering inbegrepen voor reizen die je met je kredietkaart betaalt. Als je dan toch niet kunt vertrekken, krijg je onder bepaalde voorwaarden je reiskosten terugbetaald. Het loont dus de moeite om een kredietkaart aan te vragen als je er nog geen hebt en reisplannen hebt.

Card Stop

Noteer het nummer 078 170 170 of bewaar het in je gsm. Dat is het nummer van Card Stop. Als je je kaarten zou verliezen, dan kun je ze meteen blokkeren door naar Card Stop te bellen.

Tip

Het kan zijn dat je voor sommige transacties een digipas moet gebruiken. Vergeet de digipas van je bank dus zeker niet in te pakken.

Verzekeringen

Bijstandsverzekering

Een bijstandsverzekering voor personen is een aanvullende dekking op de bijstand door je ziekenfonds. Ze vergoedt onder andere de repatriëringskosten en/of de verblijfs- en reiskosten van een naast familielid.

Met een bijstandsverzekering voor je auto kun je dan weer rekenen op hulpverlening bij een ongeval of pech met je wagen. Afhankelijk van de voorwaarden wordt de auto ter plaatse hersteld, krijg je tijdelijk een vervangwagen of betaalt de verzekering een retourticket zodat je terug thuis geraakt.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering kun je ook in het buitenland rekenen op juridische en administratieve bijstand.

Diefstalverzekering

Sommige diefstalverzekeringen vergoeden de schade als gevolg van een diefstal met geweld of bedreiging in het buitenland. Zo ben je altijd beschermd. Waar je ook gaat.

Risicosporten

Als je voor een actieve vakantie kiest, hou er dan rekening mee dat je verzekering niet alle sporten dekt. Voor sporten met extra veel risico zoals bergbeklimmen, parapente, rafting of skiën buiten piste sluit je best een aanvullende verzekering af. Vaak kan dat ter plaatse.

Vraag raad aan je verzekeraar. Hij kan je de verzekeringen aanraden die passen bij jouw reisplannen.

Reisdocumenten

Voor heel wat landen volstaat je identiteitskaart, maar soms heb je andere of bijkomende documenten nodig om het land binnen te mogen. Bijvoorbeeld een reispaspoort, een inentingsbewijs of een extra toestemming.

Als er minderjarige kinderen meereizen, kijk dan zeker ook na of zij een paspoort of identiteitskaart nodig hebben.

Op de website van Buitenlandse Zaken vind je alle nodige informatie over je bestemming.

Gezondheid

Denk aan een reisapotheek om kleine kwaaltjes meteen te behandelen. Je apotheker kan je daarover advies geven.

Vergeet je Europese ziekteverzekeringskaart niet als je in de Europese Unie reist. Die kun je aanvragen bij je mutualiteit. Zo hoef je ter plaatse niet alle medische kosten te vergoeden of krijg je ze bij terugkeer makkelijk terugbetaald. Je ziekenfonds dekt echter niet alle kosten van een eventuele ziekenhuisopname in het buitenland. Een hospitalisatieverzekering is uitgebreider en dekt meestal wel alle kosten.

Alles geregeld? Dan wensen we jou een fijne reis!

Meer weten?

Verzeker je goed