Phis­hing via e-​mail

Zo herken je het

 1. Fraudeurs sturen een valse mail die van Argenta lijkt te komen naar een reeks e-mailadressen die ze bijvoorbeeld via hacking op het internet hebben gevonden. De boodschap is vaak dezelfde:

  • Er is een probleem met je betaalkaart, rekening, internetbankieren, digipas, investering, …
  • Om het probleem op te lossen moet je actie ondernemen.
  • Als je de instructies in de mail niet volgt verlies je de toegang tot je rekening, je profiel, internetbankieren, … of kost het je geld.
    
 2. Meestal staat in phishingmails dat je op een link moet klikken.

 3. Via die link kom je op een valse website terecht, zogezegd van Argenta. Daar moet je persoonlijke gegevens invullen of je aanmelden met je digipas. De fraudeurs kunnen die gegevens dan gebruiken om toegang te krijgen tot je rekeningen.

Belangrijk: Een Argenta e-mailadres eindigt altijd op: @argenta.be, @email.argenta.be of @info.argenta.be.

Voorbeeld van een phishingmail

voorbeeld van een Phishingmail: Check altijd op welke pagina de link terechtkomt. Die begint altijd met argenta.be, anders gaat het om een valse website

Voorbeeld van een valse website

Screenshot van een valse website die begint met argentabe.be. Argenta Internetbankieren begint met homebank.argenta.be

Tips om jezelf te beschermen

 • Geloof niet blindelings elke e-mail. Oplichters kunnen gemakkelijk een Argenta-logo toevoegen of de naam van de afzender vervalsen. Argenta zal je nooit via e-mail benaderen om een probleem met je rekening of je banktoepassing online op te lossen.
 • Stuur nooit je debetkaart op met de post.
 • Sla de echte Argenta-website (www.argenta.be) op in je favorieten of typ het adres manueel in als je de website wilt openen.
 • Hou je pincodes en codes die je met je digipas genereert altijd geheim. Ze geven toegang tot je geld en zijn strikt persoonlijk. Argenta zal ze nooit opvragen, ook niet via e-mail, sms of telefoon.
 • Twijfel je of een e-mail wel echt is? Stuur de verdachte e-mail door naar phishing@argenta.be. Dan kijken we het voor je na.

Denk je dat je slachtoffer bent van phishing?

Kreeg je een verdachte e-mail of een verdacht telefoontje en weet je niet zeker of het om phishing gaat?
Aarzel ook in dat geval niet om contact met ons op te nemen.

Nuttige links over phishing

safeonweb.be

beschermjezelfonline.be