Phis­hing via sms

Zo herken je het

 1. Je krijgt een sms in naam van Argenta.
  De sms is verstuurd door oplichters en er staan valse boodschappen in zoals: je bankkaart moet vernieuwd worden, je krijgt een contactloze kaart, je kredietkaart vervalt, je digipas moet vervangen worden, ...

 2. In de sms staat een link naar een website.
  De website lijkt van Argenta te zijn, maar is eigenlijk een valse website. De oplichters vragen je om op de link te klikken.

 3. Je moet gegevens invullen op de website.
  Op de website (zie voorbeeld) moet je gegevens invullen zoals het nummer van je debetkaart, je telefoonnummer, een pincode, je geboortedatum, je postcode of codes van je digipas. Als je dat doet, kunnen de oplichters bijvoorbeeld betalingen uitvoeren met je rekening

Je bank zal je nooit een sms met een link erin sturen.

Afbeelding van een smartphone met een voorbeeld van een Phishing-sms

Voorbeeld van een valse website

Screenshot van een valse website die begint met argentabe.be. Argenta Internetbankieren begint met homebank.argenta.be

Tips om jezelf te beschermen

 • Geloof niet elke sms. Oplichters sturen steeds vaker berichten onder de naam van een betrouwbare instantie. Klik niet op de link en stuur zeker geen bankgegevens door. 
 • Argenta stuurt alleen sms’en met het nummer 8876.
 • Oplichters gebruiken steeds vaker valse websites waarvan het webadres begint met ‘https://’. De ‘s’ in https staat voor ‘secure’ en geeft aan dat de verbinding beveiligd is, maar dat betekent nog niet dat je de website kunt vertrouwen. Wil je zeker weten of het om een echte Argenta-website gaat? Controleer dan het webadres in de adresbalk bovenaan in je browser. Dat moet beginnen met https://www.argenta.be of voor internetbankieren homebank.argenta.be.
 • Ben je niet zeker of het om een phishingbericht gaat? Check de actuele risico’s in de Safeonweb-app of op Safeonweb.be.

Denk je dat je slachtoffer bent van phishing?

Kreeg je een verdachte e-mail of een verdacht telefoontje en weet je niet zeker of het om phishing gaat?
Aarzel ook in dat geval niet om contact met ons op te nemen.

Nuttige links over phishing

safeonweb.be

beschermjezelfonline.be