Het ABC van beleggen

A
B
D
E
I
O
R
S

A

Aandelen

Een aandeel is een deeltje van het totale kapitaal van een bedrijf. Als mede-eigenaar deel je mee in de winst en het verlies.

B

Beleggen

Beleggen is je geld investeren in aandelen en/of obligaties. 

Beurs

De beurs is de plaats waar aandelen en obligaties verhandeld worden.

Beurskoers

De beurskoers is de prijs van een aandeel of obligatie.

Beheerder

De beheerder is de organisatie waar het beheer van het fondsvermogen plaatsvindt. 

Be­leg­ging

Stel: je beste vriend verkoopt ijsjes. De zaken gaan goed. Hij wil graag uitbreiden. Maar: daarvoor heeft hij centen nodig. Daarom klopt hij bij jou aan.

Hij doet je twee voorstellen:

  1. Hij vraagt je om wat geld te investeren en mede-eigenaar van het ijssalon te worden.
  2. Hij vraagt je om hem wat geld te lenen. Natuurlijk betaalt hij je dat later terug.

Besluit je in te gaan op één van deze twee voorstellen?

Proficiat, dan zet je de eerste stappen richting beleggen! In het eerste geval koop je aandelen. In het tweede geval is er sprake van een obligatie.

Het ijssalon van je beste vriend is natuurlijk maar een sterk vereenvoudigd voorbeeld. Maar in de bedrijfswereld gaat het er net zo aan toe. Bedrijven willen investeren. Daarvoor hebben ze kapitaal nodig. En kloppen ze bij jou aan. Een belegging is je geld investeren in aandelen en/of obligaties. 

Be­leg­gingsfonds

Een beleggingsfonds is een pakketje van heel veel verschillende aandelen en/of obligaties.   Wanneer je dan investeert in dit pakketje, investeer je eigenlijk in alle onderliggende aandelen en/of obligaties. Dit doe je samen met nog verschillende andere beleggers. Zo worden de middelen van de verschillende beleggers samengebracht om te beheren in dit fonds. De belegger zelf kan dus niet kiezen in wat het fonds investeert, dat doet de beheerder. De beheerder belegt volgens een bepaald beleid. Door te investeren in een fonds kan je jouw middelen vaak beter spreiden over verschillende bedrijven/sectoren/regio’s/… dan wanneer je deze middelen als individu zou beleggen. 

Beleggingsadviseur

Wanneer je graag wil beleggen, maar je hier graag wat meer over wil weten, kan je een gratis adviesgesprek aanvragen. In dit adviesgesprek maak je kennis met je persoonlijke beleggingsadviseur. Hij/Zij zal jou alles vertellen over beleggingen en gaat met jou aan de slag. Er worden je verschillende vragen gesteld en aan de hand van jouw antwoorden, kan je adviseur je beleggingsproducten adviseren die perfect bij jou passen. 

Meer weten over beleggingsadviseurs?

D

Dividend

Een dividend is een winstuitkering die je verkrijgt als investeerder in cash. Afhankelijk van de prestaties van het fonds en de onderliggende bedrijven, krijg je al dan niet jaarlijks een dividend uitgekeerd. 

Binnen Argenta kan je fondsen steeds aankopen in een kapitalisatie- of distributievariant. Een dividend krijg je alleen wanneer je kiest voor de distributievariant. Bij de kapitalisatievariant worden de winsten integraal herbelegd binnen het fonds.  

E

ETF

ETF’s zijn alomtegenwoordig, maar wat zijn dit eigenlijk? ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’ en wordt ook wel eens een ‘tracker’ genoemd. Dit is een beleggingsproduct dat de prestaties van een op voorhand gekozen index gaat volgen. Zo’n ETF kan bestaan uit aandelen, obligaties, cash,… Omdat dit de prestaties van een index volgt, gaat het hier meestal om een passieve investering. Er is dus geen tussenkomst van de beheerders. Het is niet de bedoeling om beter te doen dan de index.

Een index is een verzameling van effecten met de bedoeling een gedeelte van de markt na te bootsen. Er bestaan vele indexen. Bijvoorbeeld BEL-20, deze volgt de prestaties van de lokale Belgische effectenmarkt. 

I

Interest

Interest is de vergoeding die je krijgt voor het uitlenen van geld. 

O

Obligatie

Een obligatie is het bewijs dat je geld hebt uitgeleend aan een bedrijf. In ruil daarvoor krijg je interesten.

R

Rendement

Rendement is de opbrengst van je investering. Bij verlies spreken we van negatief rendement. 

Risico

Risico is de kans dat je verlies maakt en je minder terugkrijgt dan je ingelegde kapitaal

Risicoprofiel

Je risicoprofiel bepaalt welk type belegger je bent. Heb je bijvoorbeeld een defensief profiel? Dan speel je graag op veilig. We onderscheiden verschillende types: van zeer defensief tot zeer dynamisch. 

S

Staatsobligatie

Niet alleen bedrijven zoeken soms een lening via het grote publiek. Ook overheden doen dat. Zo’n lening aan de overheid noemen we een staatsobligatie. 

Staatsbon

Een staatsbon is een vorm van lening die je aan de staat verschaft, waarbij je interesten verkrijgt in de vorm van een jaarlijkse coupon. De staat zal dan het volledige bedrag terugbetalen op het einde van de looptijd.