Inzichten uit de recentste Beleggingsbarometer van Argenta 

1 maart 2019

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten van de Beleggingsbarometer* van het vierde kwartaal van 2018. In totaal vroegen we meer dan duizend Belgen naar hun financiële plannen.

44% van de Belgen belegt

44% belgen belegt

De voorbije 3 jaren bleek telkens opnieuw uit onze barometer dat 44 % van de Belgen het afgelopen jaar had belegd. 2018 leek lange tijd af te stevenen op een hoger percentage beleggers, maar na een zwak einde van het jaar (42 %) daalde dat percentage toch weer tot 44 %.

De populairste beleggingsproducten blijven dezelfde:

  • Tak 23 was het populairste product in 2018, op de voet gevolgd door de fondsen.
  • Aandelen op de Belgische beurs (17 %) zijn aantrekkelijker voor Belgische beleggers dan die op de Buitenlandse beurzen (10 %).

‘De aandelenmarkten hebben 2018 afgesloten met een woelig kwartaal’, zegt Sebastiaan Grenné, Expert beleggen bij Argenta. ‘In het tweede en derde kwartaal van het jaar leverden de wereldwijde aandelenmarkten positieve resultaten op, maar in het laatste kwartaal van het jaar gingen die terug verloren. Europese aandelen verloren het meeste terrein. Wereldwijde aandelen eindigen zo het jaar negatief.’

Lees de volledige analyse

Wat houdt de Belg tegen om te beleggen?

drempels om te beleggen

De helft van de Belgen die niet beleggen, halen daarvoor dezelfde redenen aan als de vorige jaren:

  • 1 op 2 belegt niet omdat ze er niet voldoende kapitaal voor hebben.
  • 1 op 3 vindt het te complex.
  • 1 op 4 ziet vooral de risico’s van beleggen als drempel.

Volatiele beurzen houden de plannen in toom

27 % van de Belgen is van plan om beleggingen aan te kopen in het eerste kwartaal van 2019. Dat is 4 % minder dan in het derde kwartaal van 2018.

belgen die komende 3 maanden zullen beleggen

De spaarplannen van de Belgen blijven het wel goed doen. 17 % van de Belgen zei in het vierde kwartaal minder te kunnen sparen de komende maanden. Maar de tendens over de voorbije 3 jaren is duidelijk: de Belg spaart meer en meer.

Spaarplannen belgen

De Belg houdt de laatste jaren minder en minder rekening met de vraag of zijn bank een duurzaam beleid voert en duurzame producten aanbiedt. We zien daarin een lichte daling. 2 op 3 vindt het nog altijd belangrijk, maar voor het eerst zijn er meer Belgen die zeggen dat ze er geen rekening mee houden in hun financiële beslissingen (34 %) dan Belgen die het wel doen (32 %).

De visie van Argenta

‘In het laatste kwartaal van 2018 waren er heel wat politieke problemen’, zegt Matthieu De Coster, Expert Beleggen bij Argenta. ‘Die moeten we op de voet volgen want ze hebben een rechtstreekse impact op de financiële markten. Intussen is de vrees voor een afremmend rentebeleid in de Verenigde Staten weggeëbd. Ook de politieke impasse tussen Italië en de EU is gaan liggen. En het lijkt erop dat zowel de deadline voor de Brexit als de Chinees-Amerikaanse onderhandelingen op de lange baan geschoven worden. Daardoor nam de beurs in 2019 een sterke start . Toch wordt ook meer en meer duidelijk dat de economische groei wereldwijd vertraagt. Hoe de politieke en de economische situatie verder zal evolueren, beïnvloedt rechtstreeks het beleid rond het kernfonds. De beheerders kunnen snel schakelen om in te spelen op nieuwe omstandigheden zonder dat klanten hiervan wakker moeten liggen.’