Hoopgevende economische cijfers staan tegenover een verdere verspreiding van het coronavirus

10 juli 2020

Auteur: Xander Michielsen, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De beurs herstelde de laatste weken verder, ondanks het toenemende aantal nieuwe cases van COVID-19 in Amerika. De reden voor dit optimisme bij beleggers zijn de macro-economische cijfers die de verwachtingen overtroffen en de stimulerende acties van centrale banken. De maatregelen van de centrale banken en overheden hebben de economische actoren op korte termijn voldoende vetrouwen gegeven om te zorgen voor een heropleving van de economische activiteit. Op korte termijn is dit ongetwijfeld positief, maar het is nog te vroeg om te spreken van een structureel herstel. De effecten op lange termijn zijn onzeker en daarnaast neemt het aantal nieuwe besmettingen snel toe. Daarom behouden wij onze iets voorzichtigere visie ten opzichte van aandelen. 

De laatste macro-economische cijfers scheppen positieve verwachtingen

De laatste weken waren positief op het vlak van macro-economisch nieuws.

 • De Amerikaanse consumptie en het consumentenvertrouwen overtroffen de verwachtingen.
 • Economische vertrouwensindicatoren zoals de ISM-cijfers tonen dat de Amerikaanse industrie en dienstensector zich stevig herstellen. Toch zal de economische activiteit naar alle verwachting nog een hele tijd onder het niveau van voor COVID-19 blijven.
 • De Amerikaanse werkloosheidscijfers verrasten positief voor een tweede keer op rij.
 • Ook uit China kwamen zeer goede vertrouwensindicatoren vanuit de dienstensector. Dit wordt beschouwd als een voorbode voor de rest van de wereld aangezien China enkele maanden eerder getroffen werd door de pandemie.
 • De Baltic Dry Index wijst op toenemende economische activiteit. Die index meet de kostprijs van vrachtvervoer en wordt gezien als een barometer voor de wereldeconomie.

Al dat nieuws stemt de financiële markten positief. Maar het is belangrijk dat deze cijfers duurzaam zijn. De stimulerende maatregelen kunnen niet eeuwig duren, ook al is er vandaag nog lang geen sprake van afbouw. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat de Amerikaanse overheid de fiscale maatregelen die de koopkracht van de bevolking beschermt, zal verlengen. Bij een stevig economisch herstel zullen overheden en centrale banken de geldkraan echter voorzichtig moeten dichtdraaien. Ook de economische cijfers zijn vandaag om die reden niet eenduidig te interpreteren, maar op korte termijn is dit zeer goed nieuws.

De stimulus bewijst zijn nut en heeft een positieve impact op de reële economie. Maar ondanks deze positieve trend zullen veel bedrijven zich de komende maanden buigen over herstructureringen. Dat kan deze positieve kortetermijntrend doen keren. Daarom springen wij voorzichtig om met de interpretatie van deze macro-economische cijfers. Daarnaast zijn we nog ver verwijderd van de niveaus van voor de uitbraak van COVID-19.

Sterke toename in het aantal nieuwe besmettingen van COVID-19

De strijd tegen het coronavirus is nog niet gewonnen. In de Verenigde Staten neemt het dagelijkse aantal nieuwe gevallen opnieuw zienderogen toe. Een verklaring is niet ver te zoeken: enerzijds hebben de strenge maatregelen te lang op zich laten wachten en anderzijds kozen de Amerikanen ervoor om de economie zo snel mogelijk weer te openen. Achteraf gezien hebben ze waarschijnlijk te snel gehandeld en daardoor is de VS nooit hersteld van de eerste golf besmettingen. Bepaalde staten zijn nu genoodzaakt om terug in lockdown te gaan of restaurants en bars te sluiten. De Trump-administratie heeft de situatie duidelijk lang onderschat. Deze ongunstige evolutie is een mokerslag voor de populariteit van Donald Trump. 

Verenigde Staten: Aantal nieuwe Covid-19 cases (blauwe lijn) en totale cases.

Verenigde Staten: Aantal nieuwe Covid-19 cases (blauwe lijn) en totale cases.

In Europa heeft het aantal besmettingen een zeer laag niveau bereikt. Ondanks het lage cijfer zien we een in bepaalde landen terug een kleine stijging van het aantal besmettingen. In Spanje werd een Catalaanse regio terug in lockdown geplaatst. In de meeste Europese landen blijft het aantal nieuwe besmettingen op een laag peil, maar wel constant. Dat is lang niet dramatisch zolang de trend die we zagen tijdens de eerste golf van besmettingen zich niet opnieuw inzet. Die kans is zeker niet uit te sluiten zolang elders in de wereld het virus zich vrij kan verspreiden. Het vrij verkeer van mensen zal nog een hele tijd verstoord zijn.

Italië: Aantal nieuwe Covid-19 cases (blauwe lijn) en totale cases.

Italië: Aantal nieuwe Covid-19 cases (blauwe lijn) en totale cases.

Wat hebben we gedaan in de kernfondsen?

De interpretatie van nieuwe economische cijfers in combinatie met nieuws over COVID-19 zorgt voor neerwaartse en opwaartse schommelingen. Gezien de hogere volatiliteit kiezen we er vandaag voor om onze strategie te behouden en ons iets voorzichtiger te positioneren ten opzichte van aandelen. De economische impact van de pandemie en het toenemende aantal nieuwe besmettingen in de rest van de wereld stemt ons voorzichtiger, maar de gunstige uitgekomen cijfers in combinatie met de enorme steunmaatregelen van de overheden en centrale banken blijven ervoor zorgen dat we ons slechts iets voorzichtiger positioneren ten opzichte van aandelen.

Binnen de aandelen wordt de focus op de langetermijnthema’s behouden: vergrijzing, robotica, cleantech, lifestyle, new finance. We blijven voorzichtig  rond de meest cyclische aandelen, maar zien her en der wel opportuniteiten verschijnen.

Binnen het obligatiegedeelte zijn een aantal nieuwe posities genomen in Amerikaanse en Europese bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Verder werd de positie in Duitse overheidsobligaties verder afgebouwd. Die diende als extra buffer tijdens periodes van stress en heeft zich op dat vlak ook bewezen. Door de verbetering van de macro-economische omgeving in combinatie met de toenemende schuldgraad in Duitsland kiezen we ervoor om de positie voor een deel terug te schroeven. Ondertussen werden onze posities in Italiaanse en Spaanse overheidsobligaties verhoogd. Deze obligaties bieden nog een interessante vergoeding en de kans op falen is sterk afgenomen door de stimulerende maatregelen van Europa, waaronder het noodfonds dat de hardst getroffen landen financiële steun verleent.

De indekking van de dollar, die ons beschermt tegen een verzwakking van de Amerikaanse munt, werd gedeeltelijk afgebouwd omdat deze verwachte verzwakking zich ook effectief voordeed. Momenteel is 22,5 % van onze totale dollarpositie ingedekt.

Conclusie

De economische cijfers geven alvast een gunstig signaal en tonen dat alle stimulerende maatregelen hun effect hebben. De markt schommelt vandaag tussen deze hoopgevende signalen enerzijds en de angst voor een snellere verspreiding van het coronavirus anderzijds. Zeker in deze onzekere tijden is het belangrijk om op elk moment voldoende belegd te blijven. Volgende week start het seizoen van de bedrijfsresultaten en het is belangrijk dat die de opwaartse trend bevestigen. Het worden daardoor waarschijnlijk volatiele weken. We behouden onze strategie met focus op thematische beleggingen en positioneren ons iets voorzichtiger gezien de onzekerheid en de nog altijd hoge volatiliteitsniveaus, maar we blijven nog voldoende in de markt zitten met onze specifieke accenten en thema’s.

We blijven ons volledig focussen op een zorgzaam en professioneel beheer van de investeringen van onze klanten. Elke dag en in alle omstandigheden. En in het bijzonder in de uitzonderlijke omgeving van vandaag.

Lees meer

 • De blik vooruit

  25 juni 2020

  De laatste economische cijfers zijn bemoedigend en vallen nog altijd in ons gunstige scenario. Het is echter afwachten hoe de beurs zal reageren op de ongetwijfeld slechte bedrijfsresultaten van het 2de kwartaal en hoe de pandemie verder zal evolueren.

 • De economie en financiële markten lopen verder uiteen

  11 juni 2020

  We kunnen stellen dat de financiële markten een aanzienlijke voorsprong genomen hebben op de economie. De markten anticiperen gewoonlijk. Maar doen ze dat niet te optimistisch of te pessimistisch?

 • De gefaseerde heropening van de economie

  29 mei 2020

  De beurzen kenden verdere stijgingen de laatste weken, ondanks de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China.