Argenta brengt zijn tweede groene senior non-preferred uitgifte van 500 miljoen euro uit voor professionele beleggers

22 november 2022

Argenta heeft vandaag in het kader van het Green Bond Framework binnen zijn European Medium Term Note programma een groene senior non-preferred bond uitgegeven. Het is de tweede groene uitgifte van Argenta gericht naar professionele beleggers.

Het Argenta Green Bond Framework baseert zich op de Green Bond Principles (GBP) 2021-versie van de International Capital Markets Association (ICMA) en heeft tot doel de duurzame strategie van Argenta te ondersteunen op het vlak van de transitie naar een koolstofarme economie. Via zijn Green Bond Framework wil Argenta bijdragen tot de groei van de Green Bond-markt en de bereidheid van investeerders aanspreken om duurzame groene gebouwen te financieren.

Omdat gezond wonen centraal staat in de strategie van Argenta, moedigt Argenta zijn klanten al lange tijd aan om te gaan voor energiezuinig wonen. Daardoor hebben we een grote portefeuille aan groene leningen opgebouwd.

Met deze uitgifte verzekert Argenta zich van verdere groei in duurzame bedrijfsactiviteiten want Argenta zal de opbrengsten van deze groene uitgifte gebruiken om nieuwe groene leningen te financieren of bestaande groene leningen te herfinancieren.

In totaal werd er 500 miljoen euro geplaatst bij investeerders uit onder meer de Benelux, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Scandinavië.

De uitgifte heeft een looptijd van 5 jaar met een calloptie na 4 jaar en een coupon van 5,375 % aan een uitgifteprijs van 99,572 %, wat voor de beleggers een rendement oplevert van 5,497 %.

Deze uitgifte levert Argenta diverse voordelen op:

  • Deze uitgifte zorgt voor duurzame funding, die het mogelijk maakt om meer groene projecten te financieren in de toekomst.
  • Deze uitgifte is voor Argenta een alternatieve vorm van financiering naast de financiering via het spaarboekje.
  • Argenta versterkt via deze uitgifte bovendien zijn MREL-ratio (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities) want de senior non-preferred notes komen in aanmerking als ‘bail-inbaar’ vreemd vermogen (‘eligible liabilities’).
  • Tenslotte versterkt Argenta ook zijn ALAC (Additional Loss Absorbing Capacity) ter ondersteuning van de Argenta A/A-1 rating bij S&P.

Sinds 2020 haalde Argenta op deze manier voor 2,1 miljard euro senior non-preferred obligaties op.

Argenta is tevreden dat het deze uitgifte heeft kunnen realiseren dankzij de ruime interesse bij professionele beleggers uit verschillende landen en sectoren. Daarnaast sluit deze uitgifte mooi aan bij de ambities van Argenta om ook op langere termijn een gezonde bankverzekeraar voor zijn klanten te zijn.