S&P bevestigt de A-/A-2 rating van Argenta Spaarbank

1 juli 2019

Standard & Poor’s bevestigt de lange termijn A- en korte termijn A-2 rating van Argenta Spaarbank dankzij de goede algemene kredietwaardigheid, sterke kapitaalratio’s en goede winstgevendheid ondanks de sterke concurrentie en de lage rente omgeving.

In 2017 had S&P de outlook voor Argenta verhoogd naar positief omwille van de algemene positieve evolutie van de Nederlandse economie en de potentiële positieve impact hiervan op hypotheekactiviteit van Argenta in de Nederlandse markt. De Argenta hypotheekportefeuille bestaat immers voor een belangrijk deel uit Nederlandse hypotheken (op 31/12/2018 had Argenta 17,6 miljard euro aan Nederlandse hypotheken in portefeuille op een totale hypotheekportefeuille van 29,8 miljard euro).

S&P heeft echter op 27 juni 2019 zijn verwachtingen voor de Nederlandse economie bijgesteld van positief naar stabiel omwille van blijvende onevenwichten door de dynamiek in de huizensector en de nog steeds hoge privé bruto schuldgraad die de stressbestendigheid van de open Nederlandse economie beperkt.

Het ratingagentschap wijzigt bijgevolg de rating outlook voor Argenta van positief naar stabiel.

Geert Ameloot, CFO: “De Nederlandse economie is de voorbije jaren gunstig geëvolueerd en Argenta heeft in deze omgeving goed gepresteerd met een aanbod van correct geprijsde spaarrekeningen en de toekenning van woonkredieten, waarbij de nodige voorzichtigheid aan de dag gelegd werd. De outlook herziening door S&P wijzigt onze strategie niet”.