Vijfstappenplan voor wie een nieuwe auto wil kopen

Laatst bijgewerkt: 6-1-2021 | 1 minuut

Je wilt een nieuwe auto kopen. Een moeilijke keuze? We helpen je op weg met vijf tips.

  1. Bepaal je budget
  2. Maak een checklist
  3. Kijk rond en vergelijk
  4. Maak een testrit
  5. Onderhandel over de prijs en eventuele extra opties
1. Bepaal je budget

Als je een nieuwe auto wilt kopen, bepaal je best eerst je budget. Hou daarbij rekening met twee factoren:

  • De aankoop van de auto
  • Terugkerende kosten zoals de verzekering, verkeersbelasting, brandstof en onderhoud

Zodra je je budget bepaald hebt, kun je op zoek gaan naar de auto die past bij jou en je budget.

2. Maak een checklist

Bepaal waarvoor je de nieuwe auto wilt gebruiken en welk model en type daar het best bij past. Denk ook na over je prioriteiten en wat jij belangrijk vindt aan een auto.

Heb je bijvoorbeeld een gezin? Dan kies je best voor een ruime, comfortabele gezinswagen. Woon je in de stad? Dan kan een kleine, milieuvriendelijke auto een goede keuze zijn. 

3. Kijk rond en vergelijk

Met je checklist in het achterhoofd kun je al een aantal merken, opties en kortingen vergelijken op het internet. Zo kun je bij je bezoek aan een showroom gericht vragen stellen en over de prijs onderhandelen.

Tip
Het tarief voor een autolening voor een ecologische auto (hybride, stekkerhybride, elektrisch, lpg/cng) is vaak interessanter dan voor een benzine- of dieselauto.

4. Maak een testrit

Heb je een auto gekozen? Maak dan zeker een testrit en rij daarbij over verschillende soorten wegen. Zo krijg je een goede indruk van de prestaties van de auto. Let ook op het zitcomfort, de besturing, been- en bergruimte en het bedieningsgemak.

5. Onderhandel over de prijs en eventuele extra opties

De kogel is door de kerk, je hebt je nieuwe auto gekozen. Ga niet zomaar akkoord met de prijs die de dealer je voorstelt. Onderhandel over de prijs en eventuele extra opties. Vraag bij verschillende dealers een offerte. Zo kun je ze tegen elkaar uitspelen. 

Meer weten?

Let op, geld lenen kost ook geld.

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, btw BE 0404 453 574, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.