Hoe beleg je voor je kind en behoud je toch de controle?

Laatst bijgewerkt: 13-09-2021 | 2 minuten

De klassieke spaarrekening scoort nog altijd goed bij ouders en grootouders die sparen voor hun kinderen of kleinkinderen. Toch vinden meer en meer (groot)ouders ook de weg naar andere methodes om een kapitaal voor hun (klein)kind op te bouwen. Op lange termijn beleggen is de ideale manier om meer uit je spaargeld te halen. Waarom? En hoe het werkt? We helpen je graag op weg.

25 % van de ouders spaart met een levensverzekering of beleggingsfonds

Argenta deed in april 2019 een onderzoek bij 621 ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar. 25 % van hen blijkt te sparen met een levensverzekering of beleggingsfonds.

Levensverzekeringen (tak 23) en beleggingsfondsen zijn beleggingen zonder kapitaals- en rendementsgarantie maar met een potentieel hoger rendement dan een spaarrekening. Ze kunnen dus interessant zijn wanneer de rentes laag zijn. Je behoudt bovendien de volledige controle over het opgebouwde kapitaal, zelfs als je kind al meerderjarig is. 

Beleggen op lange termijn loont

Beleggen doe je best op lange termijn. Beleggen voor je (klein)kind is dan ook het voordeligst als je zo vroeg mogelijk begint. Als je je oogappel later een mooi bedrag wilt geven, wacht je best niet te lang om te starten. Hoe langer de horizon is, hoe beter het ‘rendement-op-rendement-effect’ werkt. 

Wat is het ‘rendement-op-rendement-effect’ of ‘sneeuwbaleffect’?

Dat betekent dat je ook rente krijgt op het rendement dat je belegging de voorgaande jaren opleverde. Je kunt het vergelijken met een sneeuwbal: zelfs de kleinste sneeuwbal kan uitgroeien tot reusachtige proporties. Je moet hem alleen maar van de berg duwen, de rest gebeurt vanzelf.

Het beste moment om te starten is bij de geboorte van het (klein)kind. Zo profiteer je maximaal van het sneeuwbaleffect en leveren zelfs kleine maandelijkse stortingen een mooie spaarpot op.

Een belegging kies je altijd op basis van jouw voorkeur, jouw rendementsverwachting en het risico dat jij wilt en kunt nemen. Je kantoorhouder helpt je graag om de juiste keuze te maken.

Een levensverzekering: jij beslist

De levensverzekering is de ideale manier om voor je kind een kapitaaltje op te bouwen en er tegelijk de volledige controle over te behouden, zelfs na je overlijden:

  • Jij beslist wat, wanneer en hoeveel je spaart

Je kunt op elk moment geld afhalen of het contract zelfs volledig opzeggen. Jij kiest in alle vrijheid.

  • Jij beslist wanneer je kind het geld krijgt

Zolang je leeft, beslis je zelf of en wanneer je kind (een deel van) het opgebouwde vermogen krijgt.

  • Jij beslist wat er moet gebeuren als je overlijdt

Je kunt op voorhand vastleggen wat er moet gebeuren als je vroegtijdig overlijdt. Zo kun je bepalen dat je kind het opgebouwde kapitaal al op zijn 18de verjaardag krijgt, maar dat kan evengoed pas op zijn 25ste verjaardag zijn. Je kiest in alle vrijheid. Zo zorg je ervoor dat je oogappel het opgebouwde vermogen niet op al te jonge leeftijd krijgt en bescherm je hem tegen zichzelf.  

Levensverzekeringen

Meer weten?