Wat moet je re­ge­len voor en na ge­boor­te?

Laatst bijgewerkt: 16.05.2022 | 2 minuten

Kindje onderweg? Proficiat! Misschien heb je al wat schattige babykleertjes gekocht of een mooi wiegje. Niets leuker dan shoppen voor je baby. Maar bij een geboorte komen ook heel wat administratieve en andere formaliteiten kijken. In dit artikel vind je een overzicht van alles wat je voor en na de geboorte moet regelen.

Wat je vóór de geboorte regelt

1. Informeer je werkgever

Breng je werkgever op de hoogte van je zwangerschap. Officieel doe je dat met het aangifteformulier dat je van de gynaecoloog krijgt, maar je kunt het eerder al mondeling doen. 

2. Regel kinderopvang

Regel zo snel mogelijk kinderopvang. Wacht niet tot je kindje geboren is want het aantal plaatsen is vaak beperkt, vooral in grote steden. In sommige gemeenten is er een inschrijvingssysteem voor de gemeentelijke opvanginitiatieven. 

3. Word je papa? Erken je kind al voor de geboorte

Ben je ongehuwd? Dan kun je als vader het kind al voor de geboorte erkennen aan het gemeenteloket. De moeder moet dan wel haar akkoord geven.

4. Regel hulp en rust voor na je bevalling
  • Wil je graag extra hulp in de weken na de bevalling? Dan kun je kraamzorg aanvragen. Verschillende instanties bieden dit aan en het wordt gedeeltelijk terugbetaald door je ziekenfonds.
  • Je dokter zal een aangifte van arbeidsongeschiktheid invullen. Daarmee vraag je moederschapsrust aan bij je mutualiteit.
5. Vraag de extra’s aan waarop je recht hebt
  • Met het Groeipakket krijg je financiële steun bij de geboorte van je kind: het startbedrag (het vroegere kraamgeld). Je kunt het aanvragen bij een instelling die het Groeipakket uitbetaalt. Dat doe je ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en ten laatste vijf jaar na de geboorte.
  • Vaak krijg je van je mutualiteit nog een extra geboortepremie en een geschenk. Ga er dus zeker langs.
6. Bereid je ziekenhuisverblijf voor

Check welke kosten je verzekering dekt en hoe je je verblijf in het ziekenhuis moet aangeven.

Wat je na de geboorte regelt

1. Geef de ge­boor­te aan bij de ge­meen­te

Na de geboorte krijg je van de dokter of vroedvrouw een attest waarmee je binnen 15 dagen de geboorte van je kind moet aangeven bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats:

  • Bij de aangifte kies je ook de familienaam van je kind. Dat kan de naam van de vader of de meemoeder zijn, de naam van de moeder of een combinatie van beide namen.
  • Je krijgt een aantal uittreksels uit de geboorteakte mee, onder andere om je Groeipakket aan te vragen.

2. Breng de mu­tu­a­li­teit en de op­vang op de hoog­te

  • Bezorg een uittreksel uit de geboorteakte aan je mutualiteit. Je kunt bij je mutualiteit ook een borstvoedingspremie aanvragen.
  • Breng ook de opvang op de hoogte van de geboorte en spreek eventueel al een eerste moment af om kennis te maken.

3. Vraag je Groei­pak­ket aan

Vraag je Groeipakket aan met een uittreksel uit de geboorteakte. Ben je werknemer? Dan gebeurt dat via je werkgever. 

4. Is je part­ner be­val­len? Vraag dan zelf ook ge­boort­ever­lof aan

Als partner heb je na de geboorte van je kind recht op 15 dagen geboorteverlof die je moet opnemen in de vier maanden na de bevalling. Dat geldt voor zowel werknemers als zelfstandigen.

Sparen of beleggen voor je kind