Kwantitatieve verkrapping 

Minder liquiditeiten in de markt

Waarover momenteel minder gepraat wordt, is het programma van de kwantitatieve verkrapping van de Amerikaanse centrale bank, die een nieuwe fase ingaat. Vanaf september zal de Amerikaanse centrale bank haar effectenbezit met 95 miljard dollar per maand verlagen. Dit is een aanzienlijk snellere afbouw (tot vijfmaal sneller) dan wat we sinds de start van het programma in juni gezien hebben. Na jaren van expansie van de geldhoeveelheid (hier voorgesteld in de onderstaande grafiek en gemeten door M2 in miljarden USD) zal ze nu beginnen te krimpen. Onzekerheid troef over wat de feitelijke effecten zullen zijn. 

 

Obligatiecurve

Hogere onzekerheid en volatiliteit

De onzekerheid over de impact op de financiële markten en op de economie zal ons inziens voor aanhoudende volatiliteit zorgen. In dergelijke omstandigheden van grotere onzekerheid laaien emoties vaak op bij de investeerders en worden langetermijnstrategieën overboord gegooid. We prediken dan ook voorzichtigheid en kalmte voor de komende weken en kijken naar de opportuniteiten die deze volatiliteit kan generen.

 

Grafiek 2: toenemende volatiliteit aandelen (links) en obligaties (rechts)

 

Grafiek 2: toenemende volatiliteit aandelen (links) en obligaties (rechts)
Grafiek 2: toenemende volatiliteit aandelen (links) en obligaties (rechts)

Lees meer

  • De aandelenkermis in de macro-economische context

    Zomermaanden zijn typisch maanden met minder volume op de beurzen. Bewegingen moeten soms toch met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Nadat juli al voor een ommekeer had gezorgd, kon in augustus deze trend aanvankelijk voortgezet worden in de aandelenmarkten. Door de moeilijke context waarin de wereldeconomie zich bevindt, is dit naar alle normen toch een fikse beweging en moeten we dit met enige voorzichtigheid interpreteren.

  • De drie lessen uit Jackson Hole

    Zoeken naar richtinggevende informatie is in de zomermaanden vaak minder evident, zeker in Augustus, traditioneel een maand waarin er minder nieuws te rapen valt als de meeste van ons genieten van een welverdiende vakantie of trachten zorgeloze kwaliteitsmomenten te beleven met familie en vrienden. Er is echter één bijeenkomst waarnaar uitgekeken wordt als richtinggevend voor het Amerikaanse rentebeleid. Dat is het symposium in Jackson Hole.

  • De positionering in de kernfondsen

    We verlaagden ons gewicht in aandelen begin augustus. De vrees voor een economische recessie is nog steeds sterk aanwezig en er is geen garantie dat we een winstrecessie op bedrijfsniveau zullen vermijden. Tegelijkertijd is door de stijgende aandelenprijzen de beurs weer duurder geworden. Daarom en in context van wat hierboven geschreven werd, hebben we eind augustus een tweede verlaging doorgevoerd.