Augustus brengt een magere oogst

4 september 2022

Auteur: Gerd Philippaerts, fondsbeheerder van Argenta Asset Management

Dronken van optimisme steeg de beurs begin augustus verder. De vrees voor een recessie en ontsporende inflatie leek plots een spook van het verleden. De kleinste groene scheut voedde de hoop dat verdere sterke rentestijgingen van de baan zullen zijn en dat het ergste van de beursstorm achter ons ligt. De bedrijfsresultaten werden goed verteerd en het geloof van een snelle ommekeer in sentiment was vooral in de aandelenmarkten te voelen. Het was dan ook uitkijken naar wat Mr. Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve ging verkondigen over het toekomstig rentebeleid. Welke verrassing Powell in petto had, kunt u hier lezen. We gaan ook dieper in op de signalen van de macro-indicatoren en de implicaties die dit alles heeft op onze positionering in de kernfondsen.  

 

Meer nieuws en uitleg over de recente dynamiek op de markten, en ook over de bestaande risico’s voor je beleggingen en hoe wij de kernfondsen in dit opzicht positioneren kun je lezen in volgende hoofdstukken.
 

  • De aandelenkermis in de macro-economische context

    Zomermaanden zijn typisch maanden met minder volume op de beurzen. Bewegingen moeten soms toch met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Nadat juli al voor een ommekeer had gezorgd, kon in augustus deze trend aanvankelijk voortgezet worden in de aandelenmarkten. Door de moeilijke context waarin de wereldeconomie zich bevindt, is dit naar alle normen toch een fikse beweging en moeten we dit met enige voorzichtigheid interpreteren.

  • De drie lessen uit Jackson Hole

    Zoeken naar richtinggevende informatie is in de zomermaanden vaak minder evident, zeker in Augustus, traditioneel een maand waarin er minder nieuws te rapen valt als de meeste van ons genieten van een welverdiende vakantie of trachten zorgeloze kwaliteitsmomenten te beleven met familie en vrienden. Er is echter één bijeenkomst waarnaar uitgekeken wordt als richtinggevend voor het Amerikaanse rentebeleid. Dat is het symposium in Jackson Hole.

  • Kwantitatieve verkrapping

    Waarover momenteel minder gepraat wordt, is het programma van de kwantitatieve verkrapping van de Amerikaanse centrale bank, die een nieuwe fase ingaat. Vanaf september zal de Amerikaanse centrale bank haar effectenbezit met 95 miljard dollar per maand verlagen. Dit is een aanzienlijk snellere afbouw (tot vijfmaal sneller) dan wat we sinds de start van het programma in juni gezien hebben.

  • De positionering in de kernfondsen

    We verlaagden ons gewicht in aandelen begin augustus. De vrees voor een economische recessie is nog steeds sterk aanwezig en er is geen garantie dat we een winstrecessie op bedrijfsniveau zullen vermijden. Tegelijkertijd is door de stijgende aandelenprijzen de beurs weer duurder geworden. Daarom en in context van wat hierboven geschreven werd, hebben we eind augustus een tweede verlaging doorgevoerd.

Conclusie

De vele onzekerheden die blijven wegen op de wereldeconomie (geopolitieke spanningen, recessiegevaar, inflatiedruk, enzovoort), rechtvaardigen nog steeds een voorzichtige benadering binnen de portefeuilles. Het komt zowel tot uiting door onze onderweging in aandelen als door een obligatieportefeuille die gericht is op de meest defensieve segmenten van de markt. We behouden echter onze blootstelling aan de meest dynamische sectoren van de aandelenmarkt, waar er zich nog potentiële groei bevindt. De focus op kwaliteit blijft belangrijk.

In plaats van te zoeken naar de perfecte markttiming, wat een zeer willekeurige oefening blijft, lijkt het ons veel belangrijker om te focussen op een goede diversificatie en effectief risicobeheer binnen onze portefeuilles. Dit streven wij zorgvuldig na, in het belang van onze klanten.

Lees meer

  • Het recessiespook

    5 augustus 2022

    Het was een bewogen zomermaand onder invloed van de centrale banken en de bedrijfsresultaten. De Amerikaanse Federal Reserve zette haar renteverhogingen verder en de ECB verhoogde de beleidsrente. De laatste macro-economische cijfers geven aan dat het gevaar van een wereldwijde recessie steeds waarschijnlijker wordt. Aan de andere kant bieden de resultaten van de bedrijven weerwerk.

  • Kwartaalupdate Q2 2022

    8 juli 2022

    Het tweede kwartaal werd gekenmerkt door een bovengemiddelde volatiliteit met zowel dalingen op de aandelen- als op de obligatiemarkt. Tal van onzekerheden en risico’s staken de kop op. Heeft het inflatiespook zijn piek bereikt? Hoeveel renteverhogingen gaan de centrale banken nog doorvoeren?

  • Een economie in beweging

    10 juni 2022

    De beurs kijkt altijd vooruit, doorheen de waan van de dag, naar hoe een nieuw evenwicht in de toekomst kan gevonden worden. De verwachtingen voor de rentevoeten en hoe bedrijven de komende maanden en jaren zullen varen, bepalen de beurswaarden. Daarom kenden we in ernstige fasen van covid sterke heroplevingen van de beurs.