2021, een jaar dat onze woordenschat heeft verrijkt en ons opnieuw in herrijzing doet geloven.

Met deze goede voornemens blijven je beleggingen in 2021 op koers

1 januari 2021

Het jaar 2020 zullen we ons voor altijd herinneren. Zelden hebben zoveel gebeurtenissen ons leven en de financiële markten verstoord. Zo waren er de ononderbroken saga rond de Brexit en het trieste schouwspel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar ook de historische overeenkomst rond een Europese begroting en een Europees groen beleid. En niet te vergeten de formatie van een Belgische federale regering (ja hoor, dat was ook in 2020).

Maar dé gebeurtenis die een plaats krijgt in alle geschiedenisboeken is natuurlijk de COVID-19-pandemie die zich in opeenvolgende golven verspreidde van een obscure Chinese voedselmarkt naar de hele wereld. Ons leven en de financiële markten zijn op hun kop gezet. En we realiseren ons stilaan dat onze samenleving, ons economisch en financieel weefsel, nooit meer hetzelfde zullen zijn.

Hoe kijken we dan naar het nieuwe jaar? Hoe navigeer je met een gerust hart doorheen de financiële markten, of de zee om ons heen nu kalm of stormachtig is?

Met deze zes eenvoudige, goede investeringsvoornemens hou je je beleggingen in 2021 op koers, wat er ook gebeurt.

1. Ik spaar voor de korte termijn maar investeer voor de lange termijn.

Investeren in de financiële markten is een langetermijnbeslissing. Toch stoten beleggers vaak vroeg of laat op de klassieke nachtmerrie: dit is niet het moment om te verkopen, maar ik heb mijn geld nodig.

Ga er altijd van uit dat het geld dat je belegt een paar jaar ‘in de schuif blijft liggen’ en dus niet beschikbaar is. Denk van bij het begin op lange termijn: 5 jaar, 7 jaar of zelfs meer. Onverwachte uitgaven financier je met je spaargeld. Als je belegt vanuit die ingesteldheid heb je meer gemoedsrust en moet je geen beslissingen nemen die ingegeven zijn door paniek. Paniek is vaak een slechte raadgever.

2. Ik leg niet al mijn eieren in dezelfde mand.

Niemand heeft de wijsheid in pacht. Dat geldt ook voor fondsbeheerders. Daarom is het belangrijk om je beleggingen te spreiden. We doen dat dagelijks bij het beheer van onze beleggingsfondsen.

Je kunt overtuigd zijn van het potentieel van een belegging, ondersteund door sterke argumenten. Maar economie is een menselijke en geen exacte wetenschap. Er kunnen honderd redenen zijn waarom de waarde van de belegging zou moeten stijgen, maar één enkele onvoorziene gebeurtenis kan ervoor zorgen dat de waarde van de belegging daalt. Door beleggingen te spreiden over voldoende verschillende bedrijven en sectoren voorkom je ontgoochelingen.

Bij Argenta zijn kernfondsen de basis van je beleggingen. Ze garanderen een grote spreiding van je vermogen en weerspiegelen de visie van Argenta. Met één fonds koop je zo een optimaal en wereldwijd gespreide portefeuille met beleggingen in verschillende regio’s, sectoren en thema’s. Deze portefeuille wordt dagelijks opgevolgd en bijgestuurd door onze specialisten. Wil je toch een specifiek accent toevoegen bijvoorbeeld omdat je erin gelooft of omdat het je nauw aan het hart ligt? Dan kan dat met een van onze accentfondsen.

3. Ik investeer in functie van het risico dat ik kan en wil nemen.

Ook als je investeert op lange termijn in een gespreide portefeuille, moet je nog altijd rekening houden met je houding tegenover risico. Die is voor iedereen anders. De ene slaapt op beide oren, zelfs wanneer de markten schommelen. De andere beleeft slapeloze nachten bij de minste beursdaling.

Je risicoappetijt is een van de fundamenten van je risicoprofiel. Iedereen droomt natuurlijk van de hoogst mogelijke rendementen, maar wat heb je eraan als de stress door de volatiliteit van de beurzen je psychische en soms zelfs je fysieke gezondheid schaadt? Argenta biedt een volledig gamma kernfondsen waarmee je kunt beleggen in functie van het risico dat je wilt en kunt nemen, van (zeer) defensief, neutraal tot dynamisch.

4. In de liefde laat ik me leiden door mijn emoties, maar dat doe ik niet voor investeringsbeslissingen.

Ken je deze grafiek? Hij wordt vaak gebruikt om het effect van emoties op investeringsbeslissingen te illustreren.

Beleggen vanuit emotie

Zo ziet die grafiek eruit als we hem toepassen op 2020:

Een dergelijk scenario is dramatisch voor de prestaties van een portefeuille. Emoties leiden bijna altijd tot catastrofale beslissingen over je investeringen. Negeer ze en vertrouw erop dat je fondsbeheerder bij Argenta Asset Management onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt.

5. Ik doe geen voorspellingen op korte termijn want de aandelenmarkten zijn als zeestromen die voortdurend in beweging zijn.

Diegenen die geïnteresseerd zijn in de aandelenmarkt hebben allemaal dezelfde fantasie: hoog verkopen en lager terugkopen. Deze oude droom rond markttiming is van alle tijden en kostte al vaak veel geld aan degenen die het probeerden. Kijk maar naar wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Hoe kun je met succes de beurzen verlaten en weer betreden in een markt die wordt getroffen door een onverwachte en verwoestende gebeurtenis, die een opeenvolging van momenten van wanhoop en gekke hoop veroorzaakt, en die het economische en financiële landschap radicaal verandert?

Geloof je nog altijd dat het geen ernstige gevolgen heeft als je tijdelijk de aandelenmarkt verlaat? Dan frissen we je geheugen graag even op met de onderstaande grafiek. Die toont de gevolgen in termen van rendement als je de beste maanden van de aandelenmarkt over een lange periode mist.

Hazards of ill timing

6. Ik beleg op regelmatige basis als ik die mogelijkheid heb.

Wij geloven niet dat je echt een verschil merkt in het rendement op lange termijn als je in één keer of in termijnen kapitaal belegt. Het is zelfs historisch bewezen dat het meestal rendabeler is om het beschikbare bedrag onmiddellijk te beleggen in plaats van gespreid over de tijd.

Spaar je ook periodiek naar je spaarrekening? Dan kan het interessant zijn om daarnaast, een plan te bedenken waarbij je op geregelde tijdstippen investeert, bijvoorbeeld met een maandelijkse betalingsopdracht. Sommige beleggers verkiezen een beleggingsplan omdat dat de zorgen en stress van één enkele beslissing wegneemt. Een doorsnee beleggingsplan kan al vanaf 25 euro per maand.

Maak er een rendabel 2021 van. Met deze zes goede voornemens neem je alvast een vliegende start.

Lees meer

  • Overstelpt met nieuws

    18 december 2020

    De maand december overstelpt ons met een ongeziene lawine van economisch en politiek nieuws. De Brexit, vaccinupdates, het EU-budget, de VN-klimaattop, een historisch gegevenslek, een nieuw Amerikaans stimuluspakket en nieuwe beurstrends.

  • Eén voor één vallen de puzzelstukken op hun plaats

    4 december 2020

    De vele onzekerheden die de financiële markten de afgelopen maanden hebben geteisterd, worden geleidelijk aan weggenomen. Het presidentschap van Joe Biden begint vorm te krijgen nu Trumps mogelijkheden om zijn overwinning te contesteren beperkter worden. De beschikbaarheid van COVID-19-vaccins voor begin volgend jaar wordt steeds meer waarschijnlijk. De bedrijfsresultaten verrasten ook positief voor het derde kwartaal.

  • Beterschap op komst?

    20 november 2020

    De overwinning van de presidentskandidaat Joe Biden en de hoopvolle signalen voor meerdere werkende vaccins met een hoge efficiëntie zorgden voor een mooie koersstijging op de financiële markten. Vooral de aandelen die het zwaarst getroffen zijn door COVID-19 kenden een spectaculaire koersstijging.