Een onverwachte renteopstoot

5 maart 2021

Auteur: Giel Maris, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De afgelopen maand zijn de markten opgeschrikt door de snelle stijging van de langetermijnrente. Die heeft ervoor gezorgd dat naast de obligatiemarkt ook de aandelenmarkt aan het einde van de maand corrigeerde. Vooral de stay-at-home-aandelen zijn verkocht en geswitcht naar de goedkopere aandelen. De beheerders zien de daling als een opportuniteit aangezien vandaag een stijgende rente gepaard gaat met economische groei. Daarnaast geloven we dat de Amerikaanse stimulusplannen, sterke kwartaalresultaten en de onder stoom komende vaccinatie ondersteuning zullen geven aan de markten. 

Vreemd genoeg zagen we hetzelfde fenomeen in de aandelenmarkten in februari en januari (zie flash). Na de daling eind januari begonnen de wereldwijde aandelenmarkten de maand met hernieuwd optimisme - voortgestuwd door de op stoom komende vaccinaties - beter dan verwachte kwartaalresultaten en Amerikaanse stimulusplannen. Maar tegen het einde van de maand zagen we een snelle stijging van de langetermijnrente terwijl de kortetermijnrente stabiel bleef. De markt begint namelijk meer en meer de heropstart van de economische handel in te prijzen. Dat veroorzaakte een arbitrage van de best presterende aandelen (stay-at-home - en hernieuwbare energieaandelen) naar de meer waardegerichte segmenten van de markten. Ondanks  de verkoopgolf gericht op deze sterkhouders is de wereldwijde aandelenmarkt 2,5 % hoger geëindigd, ondersteund door de sterke prestatie van de waardeaandelen. 

MSCI World

Positieve Katalysatoren

S&P 500

S&P 500

Bron: Refinitiv

Eurostoxx 600

Eurostoxx 600

Bron: Refinitiv

US income & savings

Stijgende rente en inflatieverwachtingen

Correlatie tussen de rente en de beurs
Risicopremie

Wat is onze positionering in de kernfondsen?

Con­clu­si­e

De laatste weken toonden opnieuw aan dat beleggen altijd opnieuw volatiel kan worden. Om dat risico op te vangen beleg je best in gediversifieerde portefeuilles. Portefeuillemanagement is namelijk een oefening om langetermijnovertuigingen (strategische activa allocatie) te combineren met tactische keuzes die worden geleid door kortetermijnfactoren. We integreren in onze beslissingen de veranderingen in het economische, politieke en financiële landschap om onze resultaten in termen van verwacht rendement en risico te optimaliseren. Daarnaast investeren we in kwaliteitsaandelen tegen een redelijke prijs, die passen in onze langetermijnthema’s. De kernfactoren van kwaliteit worden gecentraliseerd rond winstgevendheid, winstgroei, veiligheid en uitkeerbaarheid.

Vandaag zijn we positiever over de kwalitatievere industriële waarden in Europa en de Verenigde Staten. Zo spelen we in op de heropening van de economie. Daarnaast blijven we positief over de langetermijnthema’s. Deze thema’s profiteren namelijk van de nieuwe manier van werken en fiscale stimuli. Ook zijn deze thema’s perfect gepositioneerd om na de pandemie te blijven floreren.

We zien ook een positieve evolutie in de stijd tegen COVID-19 met de vaccinaties, bedrijfsresultaten die beter zijn dan verwacht en een nieuwe fiscale stimulans. Deze factoren blijven ervoor zorgen dat we het overgewicht blijven behouden rond de 12 %.

We blijven ons volledig focussen op een zorgzaam en professioneel beheer van de investeringen van onze klanten. Elke dag en in alle omstandigheden.

Lees meer

 • Waarom Argenta en bitcoin (nog steeds) niet samengaan

  22 februari 2021

  De bitcoin is opnieuw een spraakmakend onderwerp binnen de financiële wereld en daarbuiten. De prijs behaalde weer nieuwe hoogtes. Een aantal jaren geleden namen we hier als Argenta Asset Management al een standpunt in. Onze visie is op dat vlak ongewijzigd gebleven, de sterke stijging verandert hier niets aan. We blijven trouw aan onze fundamentele manier waarop we naar assets kijken en beleggen enkel in zaken die we goed begrijpen en waarvan we de risico’s goed kunnen inschatten.

 • Een onverwacht stressmoment

  5 februari 2021

  De merkwaardigste gebeurtenis de afgelopen weken op de financiële markten was tegen alle verwachtingen in niet de presidentswissel in de VS, niet de laatste ontwikkelingen in de pandemie of de economische gevolgen van de Brexit. Wel een leger kleine retailbeleggers die zich verenigen op het internet om het op te nemen tegen de giganten van Wall Street, de hedge funds.

 • Q4 2020: vaccin stimuleert de markt

  14 januari 2021

  Het vierde kwartaal van 2020 gaat de geschiedenisboeken in als het kwartaal waarin vaccins werden ontwikkeld met een effectiviteit van 95 %, en dit in minder dan een jaar tijd (in het verleden duurde dit gemiddeld 10 jaar). Naast het vaccin hebben ook de globale economische heropleving, Joe Biden als president en de stimulusplannen van de overheden en centrale banken ervoor gezorgd dat de aandelenmarkten nieuwe hoogtes hebben bereikt.