Kwartaalupdate Q1 2021: De come-back van de industrie

9 april 2021

Auteur: Xander Michielsen, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De beurzen maakten een sterke doorstart in het eerste kwartaal van 2021: optimisme over het toenemende aantal vaccinatiemogelijkheden en de toenemende vaccinatiegraad, president Joe Biden die voor meer stabiliteit zorgt, de beter dan verwachte bedrijfsresultaten in combinatie met het soepele beleid van de centrale banken, ... En er werden ook nog extra fiscale maatregelen aangekondigd. De combinatie van al die factoren kon de financiële markten verder ondersteunen. Toch werd de markt in februari opgeschrikt door een snelle renteopstoot, maar nadien keerde de rust ook terug. Daarnaast verstrengden heel wat aantal landen terug de lockdownmaatregelen omdat het coronavirus zich opnieuw sneller verspreidde. De positieve signalen waarnaar we eerder verwezen zijn op middellange termijn doorslaggevend en hebben ons in de loop van het kwartaal naar een meer uitgesproken overweging in aandelen gebracht.  

Kwartaalresultaten kernfondsen

De kernfondsen konden in het eerste deel van 2021 al een mooie stijging laten zien. Deze trend startte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar en zette zich, gesterkt door bijkomende positieve signalen, overtuigd verder in 2021. Vooral aandelen deden het goed en dit vertaalt zich in een beter rendement voor de meer dynamische fondsen. Naast een goede aandelenselectie droegen ook een aantal specifieke keuzes binnen de obligatieportefeuille bij aan dit resultaat.

PMI-cijfers
COVID-19 overview
Renteniveau

Wat is onze positionering in de kernfondsen?       

Conclusie

Het eerste kwartaal van 2021 zorgde voor enkele positieve verrassingen die de opwaartse trend in de aandelenmarkt verder konden ondersteunen. Het geeft de beheerders voldoende redenen om optimisitisch te zijn over aandelen. Er werd sterk ingezet op het verhogen van aandelen in bedrijven die mee kunnen profiteren van een industriële heropleving. Het gewicht in aandelen werd in de laatste maanden verhoogd Ook binnen de obligatieportefeuille maakten de beheerders specifieke keuzes, die zorgen voor een positief verwacht rendement, met voldoende oog voor risicospreiding. In onze kernfondsen zorgen we enerzijds voor een gezond evenwicht tussen voldoende onderliggende instrumenten die als gedeeltelijke buffer dienen wanneer de markten opnieuw zouden dalen. Anderzijds zorgen we ervoor dat we zodanig gepositioneerd zijn dat we mee kunnen profiteren van de economische heropleving. Dat is en blijft essentieel voor een gezonde beleggingsportefeuille.

We blijven ons volledig focussen op een zorgzaam en professioneel beheer van de investeringen van onze klanten. Elke dag en in alle omstandigheden. 

Lees meer

 • Een onverwachte renteopstoot

  5 maart 2021

  De afgelopen maand zijn de markten opgeschrikt door de snelle stijging van de langetermijnrente. Die heeft ervoor gezorgd dat naast de obligatiemarkt ook de aandelenmarkt aan het einde van de maand corrigeerde. Vooral de stay-at-home-aandelen zijn verkocht en geswitcht naar de goedkopere aandelen. De beheerders zien de daling als een opportuniteit aangezien vandaag een stijgende rente gepaard gaat met economische groei. Daarnaast geloven we dat de Amerikaanse stimulusplannen, sterke kwartaalresultaten en de onder stoom komende vaccinatie ondersteuning zullen geven aan de markten.

 • Waarom Argenta en bitcoin (nog steeds) niet samengaan

  22 februari 2021

  De bitcoin is opnieuw een spraakmakend onderwerp binnen de financiële wereld en daarbuiten. De prijs behaalde weer nieuwe hoogtes. Een aantal jaren geleden namen we hier als Argenta Asset Management al een standpunt in. Onze visie is op dat vlak ongewijzigd gebleven, de sterke stijging verandert hier niets aan. We blijven trouw aan onze fundamentele manier waarop we naar assets kijken en beleggen enkel in zaken die we goed begrijpen en waarvan we de risico’s goed kunnen inschatten.

 • Een onverwacht stressmoment

  5 februari 2021

  De merkwaardigste gebeurtenis de afgelopen weken op de financiële markten was tegen alle verwachtingen in niet de presidentswissel in de VS, niet de laatste ontwikkelingen in de pandemie of de economische gevolgen van de Brexit. Wel een leger kleine retailbeleggers die zich verenigen op het internet om het op te nemen tegen de giganten van Wall Street, de hedge funds.