Hoe betaal je een grote aankoop?

Laatst bijgewerkt: 04.09.2023 | 2 minuten

In de supermarkt betaal je waarschijnlijk met je debetkaart, je kredietkaart of cash geld. Maar wat als je een groter bedrag moet betalen, bijvoorbeeld voor een auto, meubels of de waarborg voor een vakantiehuis? Vroeger werd er vaak een cheque uitgeschreven, maar bij meer en meer banken kun je geen cheques meer krijgen. Ook betalingen in cash zijn beperkt. Welke andere mogelijkheden zijn er dan?

Een auto of ander duur goed privé (ver)kopen

 • De makkelijkste manier om te betalen is via een overschrijving. De som staat de volgende bankwerkdag al op de rekening van de begunstigde.
 • Maak duidelijke afspraken op papier en laat de overeenkomst door beide partijen ondertekenen. Stel de overeenkomst op in twee exemplaren. Verkoop je een tweedehandswagen? Dan moet je een aantal documenten verplicht voorleggen aan de koper.  
 • Zorg ervoor dat je het product dat je koopt gezien hebt voor je betaalt.
 • Vertrouw je de andere partij niet? Vraag dan om een identiteitsbewijs voor te leggen. Je kunt, bijvoorbeeld wanneer het contact tussen koper en verkoper online plaatsvindt,  vragen om het identiteitsbewijs in te scannen en door te sturen. Je verbergt dan best het rijksregisternummer en het kaartnummer.
 • Wil de tegenpartij een bewijs van betaling? Dan kun je een rekeninguittreksel of overzicht van de details van de verrichting in PDF bezorgen.
  Hoe kan ik de details van een verrichting delen via de Argenta-app?

Een auto of ander duur goed kopen bij een handelaar

 • Maak op voorhand goede afspraken met de handelaar over hoe en wanneer de betaling gebeurt. De makkelijkste manier om te betalen is via een overschrijving. Betaal bij voorkeur pas nadat je een factuur hebt ontvangen. De normale betaaltermijn is dan 30 dagen, tenzij anders overeengekomen wordt. 
 • Elke handelaar is sinds 1 juli 2022 verplicht om minstens één elektronisch betaalmiddel te aanvaarden. Als je limiet het toelaat kun je dus ook met je debet- of kredietkaart betalen. Maar hou er rekening mee dat cash betalingen tussen handelaar en consument beperkt zijn tot 3.000 euro.
 • Lees zeker de voorwaarden na over de verplichtingen van de handelaar bij schade voor en na levering. Neem foto’s als er schade is bij de levering. Handelaars zijn verplicht om een garantie van een jaar te geven vanaf de aankoopdatum.  

Een waarborg betalen

Huur je bijvoorbeeld een vakantiehuis of auto in het buitenland? Dan wordt er vaak een waarborg gevraagd.

 • Professionele verhuurders kunnen het bedrag van de waarborg reserveren op je kredietkaart.
 • Je kunt een waarborg ook via overschrijving betalen overeenkomstig de voorwaarden die met de tegenpartij worden afgesproken. Het is een goed idee om dan schriftelijk te bevestigen hoeveel je hebt overgeschreven als waarborg en om een schriftelijke bevestiging van ontvangst te vragen aan de verhuurder. Ook de verhuurder kan een schriftelijke bevestiging van ontvangst vragen, bijvoorbeeld via mail of sms, wanneer hij de waarborg heeft teruggestort.

Tip

Het bedrag dat je per dag en per week kunt betalen met je debetkaart, je kredietkaart en je betaalrekening is beperkt. Check dus zeker de limieten van je kaart of rekening als je een grote aankoop plant. Vaak kun je deze makkelijk zelf aanpassen in de app of het internetbankieren van je bank.

Meer weten?

Neem gerust contact op met je Argenta-kantoorhouder voor meer informatie over grote betalingen.

Pakketten

Wij maken het je graag gemakkelijk. Je betaalrekening, debetkaart en eventuele kredietkaart combineer je in een van onze pakketten.