Wat is het verschil tussen een Debit Mastercard-debetkaart en een Mastercard-kredietkaart?

Laatst bijgewerkt: 21.11.2023 | 3 minuten

‘Debit Mastercard’ is de nieuwe naam voor Maestro, de dienst die ervoor zorgt dat je met je debetkaart in het buitenland kunt betalen. Op nieuwe debetkaarten van financiële instellingen die samenwerken met Mastercard staat dus niet langer het Maestro-logo maar het Mastercard-logo. 

Van Maestro naar Debit Mastercard

Tot de zomer van 2023 stond op alle Europese debetkaarten het Maestro-logo. Maestro was de dienst die ervoor zorgde dat je met je debetkaart in het buitenland kon betalen. Het lijkt misschien vreemd dat het Maestro-logo nu plots door het Mastercard-logo vervangen wordt, want we kennen Mastercard vooral van de kredietkaarten. Maar wist je dat de volledige naam van Maestro eigenlijk ‘Mastercard Maestro’ is? Maestro is altijd al een dienst van Mastercard geweest. De omschakeling naar ‘Debit Mastercard’ is dus niet zo vreemd. Door het Mastercard-logo te gebruiken in plaats van het Maestro-logo, is het meteen duidelijk dat het om een dienst van Mastercard gaat. 

Een debetkaart met het Mastercard-logo is geen kredietkaart

Op de kredietkaarten van financiële instellingen die samenwerken met Mastercard staat het Mastercard-logo en de vermelding ‘credit’. Op hun debetkaarten staat het Mastercard-logo en de vermelding ‘debit’.

Mastercard kredietkaart
Debit Mastercard

Debetkaarten met het Mastercard-logo werken op dezelfde manier als de oude debetkaarten met het Maestro-logo en ze bieden enkele extra voordelen.

De basisprincipes zijn dezelfde:

 • Betalingen met je debetkaart worden meteen van je betaalrekening afgeschreven. Op het moment dat je betaalt moet er dus voldoende saldo op je rekening staan.
 • Ook bedragen voor reserveringen en waarborgen (bv. voor een huurauto op vakantie) die je met je debetkaart betaalt, worden onmiddellijk van het beschikbare saldo van je rekening gehouden.
 • Je kunt met je debetkaart veilig online betalen.
 • Je kunt je kaartinstellingen makkelijk zelf beheren in je bankapp.
 • Wordt je kaart gestolen? Blokkeer ze dan via Card Stop.

Daarnaast biedt een Debit Mastercard-debetkaart deze extra voordelen:

 • Je kunt ze gebruiken voor alle betalingen wereldwijd en bij alle online aankopen waarvoor Bancontact of Mastercard aanvaard wordt. Deze debetkaart zal in het buitenland en online dus even makkelijk aanvaard worden als een kredietkaart van Mastercard.
 • Een Debit Mastercard-debetkaart heeft een verificatiecode (cvc/cvv). Daardoor kun je ze ook internationaal gebruiken voor online betalingen en kun je ze linken aan online abonnementen zoals Spotify of Netflix.

Bij de meeste financiële instellingen kun je vanaf 10, 11 of 12 jaar een debetkaart aanvragen. Bij Argenta is dat vanaf 11 jaar.

Wat is het verschil met een Mastercard-kredietkaart?

Met een kredietkaart betaal je achteraf pas wat je koopt. Eén keer per maand gaan alle uitgaven in één keer van je betaalrekening:

 • Op een vaste dag van de maand worden alle uitgaven van de voorbije uitgavenperiode gebundeld en in één keer afgerekend.
 • Valt die dag in het weekend of op een feestdag? Dan gebeurt de afrekening op de eerstvolgende bankwerkdag.

Vanaf 18 jaar kun je een kredietkaart aanvragen. Let wel, een aanvraag wordt pas aanvaard nadat je terugbetalingscapaciteit is beoordeeld. Het gaat immers om een kredietopening.

Een kredietkaart kan in heel wat situaties handig zijn, bijvoorbeeld:

 • Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat om te studeren of vrijwilligerswerk te doen. Kredietkaarten worden overal ter wereld makkelijk geaccepteerd als betaalmiddel.
 • Een kredietkaart is handig om onverwachte uitgaven op te vangen. Het geld gaat pas de volgende maand van de rekening en heeft dus geen onmiddellijke impact op het saldo dat beschikbaar is op je rekening.
 • Om een hotel of huurauto te reserveren (in het buitenland) moet je vaak een geldige kredietkaart kunnen voorleggen.
 • In bepaalde webshops kun je alleen met een kredietkaart betalen. Als je een product kort na de aankoop retourneert is het bovendien handig dat de betaling nog niet van je rekening is gegaan. Zo hoef je niet te wachten op een terugbetaling.
 • Aan heel wat kredietkaarten zijn interessante verzekeringen verbonden waarmee bepaalde uitgaven verzekerd zijn.

Word je kredietkaart gestolen of ben je ze kwijt? Net als bij een debetkaart kun je ze blokkeren via Card Stop.

Meer weten?

Neem gerust contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies.

Pakketten

Wij maken het je graag gemakkelijk. Je betaalrekening, debetkaart en eventuele kredietkaart combineer je in een van onze pakketten.