Mijn woonkrediet is bijna afbetaald, wat met mijn belastingvoordeel?

Laatst bijgewerkt: 01.01.2024 | ⏱ 2 minuten

Je woonkrediet is bijna afbetaald. Eindelijk. Het geld dat je jarenlang elke maand betaalde voor je krediet kun je nu gebruiken voor iets anders. Maar hoe zit het met het belastingvoordeel dat je waarschijnlijk kreeg? Dat valt uiteraard weg zodra je krediet is afbetaald. En dat zul je merken op je aanslagbiljet. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch een belastingvoordeel te blijven genieten nadat je woonkrediet is afbetaald. We zetten ze voor jou op een rij.

Pensioensparen

Met pensioensparen leg je een reserve aan voor later en geniet je mogelijk een belastingvermindering van 30 % van het jaarlijks gestorte bedrag. Je kiest zelf hoeveel je spaart, met een maximum van 1.020 euro.

Wil je meer sparen? Dan kun je ervoor kiezen om het maximumbedrag op te trekken naar 1.310 euro. Je geniet dan een belastingvermindering van 25 %.

Er bestaan twee pensioenspaarformules:

  • Met een pensioenspaarverzekering krijg je een gewaarborgd rendement en is er een mogelijke winstdeling.
  • Met een fonds (je belegt gespreid in aandelen en obligaties) kies je voor een potentieel hoger rendement maar is je kapitaal niet gewaarborgd.
Langetermijnsparen

Met langetermijnsparen leg je een reserve aan voor later. Langetermijnsparen kan met een gewaarborgd rendement en mogelijke winstdeling. Je kunt het combineren met pensioensparen. Het geld dat je opzijzet via langetermijnsparen zit voor de fiscus in dezelfde korf als het geld dat je afloste voor je woonkrediet.

Heb je geen woonkrediet meer? 

Dan kun je in 2024 maximum 2.450 euro sparen via langetermijnsparen. Je geniet daarop 30 % belastingvoordeel. Let wel, dat maximum hangt af van je netto belastbaar beroepsinkomen. Wil je weten hoeveel jij maximum kunt sparen? Dat kan je bank snel en eenvoudig voor jou berekenen. 

Heb je nog een woonkrediet lopen maar voor een beperkt bedrag?

Ook dan kun je misschien al een extra belastingvermindering genieten via langetermijnsparen. Ook dat kan je bank voor jou berekenen.

Meer weten?

Sparen voor later