Is een verzekering verplicht voor een elektrische fiets, step of speedpedelec?

Laatst bijgewerkt: 19-04-2022 | 2 minuten

De files worden langer. En de lucht die we inademen is er ook niet al te best aan toe. Daarom laten meer en meer mensen hun auto staan en kiezen ze voor oplossingen zoals een elektrische fiets of step. Maar hoe verzeker je zo’n elektrisch voertuig?

Wat zegt de wet?

Vroeger moest je voor voertuigen zoals een elektrische fiets of step een motorrijtuigenverzekering afsluiten. Maar sinds 2 juni 2019 zijn alle voertuigen met een maximale autonome snelheid van 25 kilometer per uur verzekerd via je familiale verzekering. Je hebt dus geen motorrijtuigenverzekering meer nodig.

Wat is de 'autonome snelheid'?

De autonome snelheid is de snelheid die je voertuig kan halen louter op motorkracht, zonder dat je zelf trapt of duwt.

Bijvoorbeeld:

  • Heb je een elektrische fiets of step die je tot 10 kilometer per uur kunt laten rijden door de motor aan te zetten met een knopje, zonder dat je zelf trapt? Dan is de autonome snelheid 10 kilometer per uur.
  • Slaat de motor alleen aan als je zelf ook trapt? Dan is de autonome snelheid 0 kilometer per uur.

Wat met speedpedelecs, bromfietsen klasse A en gemanipuleerde voertuigen?

Speedpedelecs

Voor de meeste speedpedelecs heb je geen motorrijtuigenverzekering meer nodig en is het voldoende om een familiale verzekering te nemen. Op voorwaarde dat ze autonoom, zonder dat je zelf bijtrapt, maximum 25 kilometer per uur kunnen rijden. Dat je door bij te trappen tot 45 kilometer per uur kunt rijden, speelt geen rol voor de verzekering.

Bromfietsen klasse A

Bromfietsen klasse A hebben een speciaal statuut in de wet. Je hebt er nog altijd een motorrijtuigenverzekering nodig. De snelheid van zo’n bromfiets is beperkt maar de impact bij een ongeval is groter dan bijvoorbeeld bij een elektrische fiets omdat hij zwaarder is.

Gemanipuleerde voertuigen die sneller rijden dan 25 kilometer per uur

Zodra bijvoorbeeld een elektrische fiets een hogere autonome snelheid dan 25 kilometer per uur haalt, moet hij verzekerd worden met een motorrijtuigenverzekering. Het maakt daarbij niet uit of de fiets die snelheid al behaalde in zijn oorspronkelijke staat of pas na manipulatie. Weet wel dat dit soort manipulaties niet toegestaan is. Je kunt dus strafrechtelijk vervolgd worden als je een ongeval hebt waarbij je in fout bent. Bovendien moet je dan ook alle schade zelf betalen, je verzekering komt niet tussen als het om een gemanipuleerd voertuig gaat.

Meer weten?

Verzeker je goed