Start met pensioensparen

Hoe vroeger je start, hoe sneller fiscaal voordeel

Maak een afspraak

Bekijk samen met jouw kantoorhouder hoe jouw pensioenspaarplan eruit kan zien. Vul het formulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Door dit formulier te versturen, geef je Argenta informatie die gebruikt wordt om contact met jou op te nemen en je beter van dienst te zijn. Meer informatie vind je in het privacybeleid van Argenta.

Fiscaal voordeel

Je geniet nu al van een belastingvoordeel tot 30 %.

Spaarpotje

Je bouwt een mooi spaarpotje op.
Daar pluk je later de vruchten van.

Je kiest zelf hoeveel je spaart

Sparen1 voor je pensioen kan met een fonds of een verzekering. Samen bekijken we welke formule bij je past.

Waarom pensioensparen?

  1. Het wettelijk pensioen ligt lager dan het inkomen dat je verdient als je werkt. Het is dan ook verstandig om een extra spaarpotje op te bouwen. Zo kun je ook na je pensioen van het leven genieten en kun je onvoorziene kosten opvangen. Maak best nu al werk van dat extra spaarpotje. 

  2. Je krijgt nu al een fiscaal voordeel 

Pen­si­oen­spa­ren = extra ka­pi­taal + be­las­ting­ver­min­de­ring

Wanneer starten met pensioensparen?

Je start best zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Want hoe vroeger je start, hoe groter het kapitaal dat je opbouwt. Pensioensparen is een ideale manier om dat extra kapitaal op te bouwen. Als je aan pensioensparen doet kun je bovendien nu al een belastingvermindering genieten.

Hieronder zie je hoe je gespaarde kapitaal evolueert als je elk jaar het fiscaal maximum spaart en een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 % behaalt2.

Jaarlijks 990 euro sparen

Zonder pensioensparen

0 euro

20 jaar pensioensparen

33843 euro

30 jaar pensioensparen

67622 euro

40 jaar pensioensparen

122746 euro

Jaarlijks 1.270 euro sparen

Zonder pensioensparen

0 euro

20 jaar pensioensparen

41347 euro

30 jaar pensioensparen

82617 euro

40 jaar pensioensparen

149964 euro

Hoeveel moet ik sparen?

Je kiest zelf hoeveel je spaart en of je spaart dat jaar.

Heb je de financiële ademruimte om 1.270 euro te sparen? Dan raden we aan om deze optie te kiezen. Zo bouw je een grotere spaarpot op en krijg je een groter fiscaal voordeel. Heb je nog meer ruimte? Dan kun je ook langetermijnsparen overwegen. 

Heb je deze ruimte niet? Spaar dan wat mogelijk is. Zodat je op je pensioenleeftijd een mooi potje gespaard hebt en kan genieten van een fiscaal voordeel. Je kunt een bedrag kiezen tussen 0 en 990 euro..

  • Je kiest elk jaar opnieuw wat je doet.
  • Wil je elk jaar 1.270 euro sparen? Dan moet je die keuze elk jaar opnieuw doorgeven.
  • Je kunt ook werken met een automatische storting naar je pensioenplan.
  Maximumbedrag Belastingvermindering
Standaard fiscaal maximum3 Je spaart tot maximum 990 euro per jaar.  Je kunt een belastingvermindering van 30 % (+gemeentebelasting) van de stortingen genieten.
Verhoogd fiscaal maximum3 Je spaart meer dan 990 euro per jaar, met een maximum van 1.270 euro. Je kunt een belastingvermindering van 25 % (+ gemeentebelasting) van de stortingen genieten.

Belangrijk:

Kies je voor het verhoogd fiscaal maximum van 1.270 euro? Spaar dan zeker niet minder dan 1.188 euro. 
Als je minder dan 1.188 euro spaart, levert dat een kleiner fiscaal voordeel op dan wanneer je 990 euro spaart.

Welke pensioenspaarformule past bij mij?

Dynamisch pensioenspaarfonds

Argenta pensioenspaarfonds belegt in een gemeenschappelijk beleggingsfonds beheerd door Arvestar Asset Management. Raadpleeg de essentiële beleggingsinformatie

Defensief pensioenspaarfonds

Argenta pensioenspaarfonds defensive belegt in een gemeenschappelijk beleggingsfonds beheerd door Arvestar Asset Management. Raadpleeg de essentiële beleggingsinformatie

Pensioenspaarverzekering

Argenta-Flexx is een tak 21-levensverzekering die wordt beheerd door Argenta Assuranties nv.

Er is geen wettelijk informatiedocument beschikbaar voor dit product. 

1 Met de term 'sparen', gebruikt op deze webpagina, bedoelen we een belegging in een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering.

2 Voor de berekeningen gaan we ervan uit dat er belegd werd via een pensioenspaarfonds met een hypothetisch gemiddeld rendement van 5 % en een jaarlijks gespaard bedrag van 990 of 1.270 euro. Bij de berekening van het nettorendement werden de beheerskosten en de anticipatieve heffing op 60 jaar in rekening gebracht. De fiscale regeling is van toepassing op niet-professionele particulieren die in België wonen. Ze hangt af van de individuele situatie van de belegger en kan in de toekomst wijzigen. Het weergegeven bedrag is maar een benadering. Het effectieve rendement bij een pensioenspaarfonds is niet lineair en niet gegarandeerd. Het hangt ook af van het moment van de storting en andere factoren zoals de marktomstandigheden. Deze voorstelling biedt geen enkele garantie voor het effectieve rendement in de toekomst.

3 De bovenstaande informatie is gebaseerd op de juridische en fiscale situatie in België op 1 oktober 2020.