Veel­ge­stel­de vra­gen beleggen

Veelgestelde vragen

Hoe haal ik geld af van de cashpositie op mijn effectenrekening?

Via Argenta Internetbankieren, de Argenta-app of je Argenta-kantoor kun je geld overschrijven van de cashpositie van je effectenrekening naar een betaalrekening van Argenta.

In de Argenta-app voer je een overschrijving in zoals je dat gewoonlijk doet:

 1. Je vult het bedrag in dat je wilt overschrijven.
 2. Je selecteert de effectenrekening als opdrachtgevende rekening en een eigen rekening als begunstigde.
 3. Je klikt op 'Overschrijving bevestigen'. Het geld wordt meteen overgeschreven.

Via Argenta Internetbankieren werkt het anders:

 1. Meld je aan en ga naar 'Sparen en beleggen'.
 2. Kies voor ‘Effectenrekening’ en klik in het volgende scherm op de gewenste effectenrekening.
 3. Klik op 'Klik hier voor een geldafhaling'. Het overschrijvingsscherm wordt geopend. Je kunt het gewenste bedrag nu overschrijven naar je betaalrekening of spaarrekening.

Hoe interpreteer ik de waarde van de risicoklasse?

De synthetische risico-indicator is een maatstaf die het risico van de belegging weergeeft op een schaal van 1 tot 7. Een lagere score duidt op een lager risico en een potentieel lager rendement. Een hogere score op een hoger risico en een hoger potentieel rendement.

Hoe kan ik aandelen of obligaties aankopen of verkopen?

Hoe kan ik de evolutie van mijn fonds bekijken?

Je kunt de evolutie van je fonds volgen via het beleggingsplatform van Argenta. In de handleiding van het beleggingsplatform vind je alle stappen die je moet doorlopen. Je kunt de evolutie van je fonds ook in de Argenta-app bekijken.

Hoe kan ik fondsen uit het aanbod van Argenta aankopen of verkopen?

Fondsen uit het aanbod van Argenta kun je aankopen en verkopen via het beleggingsplatform van Argenta. In de handleiding van het beleggingsplatform vind je alle stappen die je moet doorlopen. Uiteraard kun je hiervoor ook op afspraak terecht bij je contactpersoon in het kantoor.

Hoe lang is een risicoprofiel geldig?

Een risicoprofiel is drie jaar geldig. We raden wel aan om ieder jaar je portefeuille te evalueren samen met je contactpersoon in het kantoor. Zo kunnen we jou advies op maat blijven geven.

Hoe werkt de cashpositie op de effectenrekening?

De cashpositie is gekoppeld aan de effectenrekening. Het is de start- en eindplaats van alle beleggingen via een effectenrekening:

 • Op de cashpositie staat het saldo waarmee je een aankoop kunt doen.
 • Op de cashpositie wordt eventueel een bedrag gereserveerd voor een aankoop die nog verwerkt moet worden.
 • Wanneer je een dividend uitbetaald krijgt, verschijnt het bedrag op de cashpositie van je effectenrekening.
 • Van de cashpositie kun je geld overmaken naar een betaalrekening of spaarrekening van Argenta.

Hoe wordt mijn risicoprofiel opgesteld?

Je kantoorhouder stelt je in een persoonlijk gesprek vragen over je financiële situatie, je kennis en ervaring en je beleggingsdoelstelllingen. Aan de hand van je antwoorden stelt hij een persoonlijk risicoprofiel op. We baseren ons op je profiel om je persoonlijk advies te geven. Bij Argenta gebruiken we vier profielen: zeer voorzichtig, voorzichtig, neutraal en dynamisch.

Kan ik effecten transfereren naar Argenta?

Je kunt effecten transfereren naar een effectenrekening van Argenta. Ga daarvoor langs in je Argenta-kantoor. Je kantoorhouder of beleggingsadviseur legt je met veel plezier uit wat een overdracht precies inhoudt, wat de gevolgen zijn en hoe een overdracht verloopt. 

Waar kan ik de waarde (NIW) van mijn fonds bekijken?

In Argenta Internetbankieren en de Argenta-app kun je altijd de waarde (NIW) van je beleggingen nakijken. Daarnaast vind je de NIW van al onze fondsen op de fondsenpagina op onze website en in de kranten L’echo en De Tijd. 

Waar vind ik de huidige waarde van mijn deelbewijzen/fonds?

Je koopt stukjes van een fonds, dat zijn deelbewijzen. Je kunt de waarde van deze deelbewijzen volgen via het beleggingsplatform van Argenta. In de handleiding van het beleggingsplatform vind je alle stappen die je moet doorlopen. Je kunt de evolutie van je deelbewijzen ook in de Argenta-app bekijken.

Waar vind ik de huidige waarde van mijn deelbewijzen/fonds?

Je koopt stukjes van een fonds, dat zijn deelbewijzen. Je kunt de waarde van deze deelbewijzen volgen via het beleggingsplatform van Argenta. In de handleiding van het beleggingsplatform vind je alle stappen die je moet doorlopen. Je kunt de evolutie van je deelbewijzen ook in de Argenta-app bekijken.

Waar vind ik de uittreksels van mijn effectenrekening?

Wat houdt het adviesgesprek in?

Dat is een gesprek met je beleggingsadviseur op kantoor. Hij stelt daarbij vragen over jouw financiële situatie, kennis, ervaring en beleggingsdoelstellingen. Aan de hand van je antwoorden stelt hij je risicoprofiel op. Dat vormt de basis voor een persoonlijk advies dat aansluit bij jouw beleggersprofiel.

Wat is MiFID II?

MiFID II is de Europese regelgeving die ervoor zorgt dat jij als belegger beter begeleid en beschermd wordt als het gaat over je beleggingsportefeuille. Voor meer info kun je altijd in je kantoor terecht.

Wat is advies?

Bij beleggingsadvies geeft de beleggingsadviseur een gepersonaliseerde aanbeveling over een of meer verrichtingen (aankoop, verkoop) op financiële instrumenten (bv. beleggingsfonds, pensioenspaarfonds, etc.). Argenta kiest daarbij voor een persoonlijke en stapsgewijze aanpak. Zodra we je risicoprofiel bepaald hebben, kunnen we een advies op maat geven, rekening houdend met jouw wensen en verwachtingen. We doen dat door de beleggingsproducten te selecteren die het meest geschikt zijn voor jou en die passen bij jouw doelen. Zo kunnen we samen je rendement optimaliseren.

Wat is een risicoprofiel of beleggersprofiel?

Een risicoprofiel of beleggersprofiel is een profiel dat jouw kennis, ervaring, verwachtingen, beleggingsdoelstellingen en financiële situatie weergeeft op basis van een uitgebreide analyse. We doen die analyse minstens elke drie jaar opnieuw. Zo kunnen wij je het juiste, persoonlijk advies geven dat aansluit bij jouw profiel.

Wat is het verschil tussen een kapitalisatie- en een distributiefonds?

 • Bij kapitalisatiefondsen worden alle opbrengsten (ontvangen coupons en dividenden) automatisch herbelegd.
 • Bij distributiefondsen worden de opbrengsten periodiek uitgekeerd in de vorm van een dividend.

Wat is ‘exe­cu­ti­on only’?

Heb je geen advies nodig omdat je voldoende kennis of ervaring hebt met financiële producten? Dan kun je kiezen voor ‘execution only’. Dat betekent dat je op eigen initiatief en zonder hulp van je beleggingsadviseur een product koopt of verkoopt.

Welke kosten zijn er verbonden aan een transfer van mijn effecten naar een andere bank?