Veelgestelde vragen over je persoonsgegevens

Veelgestelde vragen

Ik heb een gemeenschappelijke rekening. Moeten alle titularissen van deze rekening hun gegevens bevestigen in het kader van de antiwitwaswet?

Ja, alle titularissen van de rekening moeten hun gegevens actualiseren.

Welke persoonsgegevens moet ik bevestigen in het kader van de antiwitwaswet?

  • Je domicilieadres
  • Je nationaliteit
  • Je beroepsstatuut
  • Je correspondentieadres (indien van toepassing)

Ik heb mijn persoonlijke gegevens onlangs aangepast, moet ik ze dan nog bevestigen?

Argenta is wettelijk verplicht om je correcte gegevens te bewaren. Daarom vragen we je regelmatig of een aantal gegevens nog correct zijn. Het is dan ook belangrijk dat je bevestigt dat alle vermelde gegevens correct zijn en niet alleen datgene wat je hebt aangepast.

  • Zijn je gegevens correct? Dan moet je alleen maar bevestigen.
  • Zijn je gegevens niet correct? Pas ze dan aan en bevestig daarna. Het is niet voldoende om alleen de gegevens aan te passen, je moet ze ook bevestigen.

Welke bijkomende vragen kan ik krijgen in het kader van de antiwitwaswet?

In bepaalde gevallen kan je kantoor je bijkomende vragen stellen, bijvoorbeeld als je zelfstandige bent. Die vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de hoeveelheid geld die op je rekening circuleert en de herkomst ervan. 

Hoe con­tro­leer en be­ves­tig ik mijn per­soons­ge­ge­vens in het kader van de an­ti­wit­was­wet?

Ik heb een volmacht op een rekening. Moet ik voor die rekening ook mijn gegevens bevestigen in het kader van de antiwitwaswet?

Ook als je alleen volmachthebber bent van een rekening, moet je je gegevens bevestigen.

Hoe weet ik dat de communicatie in het kader van de antiwitwaswet geen phishing is?

Het nakijken van je persoonsgegevens is een veelgebruikt phishing-onderwerp. We begrijpen dat deze communicatie je daarom kan verontrusten. Een goede reflex. Maar wees gerust, Argenta vraagt je nooit om via e-mail of telefoon je logingegevens of pincode door te geven.

  • Geef nooit codes door aan iemand anders. Als iemand naar die gegevens vraagt, gaat het waarschijnlijk om phishing.
  • Ga nooit via een link naar Argenta Internetbankieren of de Argenta-app. 

Meer weten over phishing?

Wat gebeurt er met de persoonsgegevens die Argenta verzamelt in het kader van de antiwitwaswet?

Argenta verwerkt je persoonlijke gegevens op basis van de antiwitwaswet alleen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te voorkomen. We verwerken ze niet op een manier die niet verenigbaar is met die doelstelling.

Wat gebeurt er als ik mijn persoonsgegevens niet bevestig?

Argenta is wettelijk verplicht om je persoonlijke gegevens volledig en correct te bewaren. Toch kunnen we je niet verplichten om informatie te delen. Deel je je gegevens niet? Dan kan dat wel gevolgen hebben, aangezien de wetgever ons verplicht om in dat geval acties te ondernemen. Zo kunnen bepaalde producten en diensten onbeschikbaar worden als je je gegevens niet tijdig nakijkt en bevestigt.

Mijn persoonlijke gegevens zijn niet veranderd, waarom krijg ik de vraag ze te controleren?

Argenta is wettelijk verplicht om je correcte gegevens te bewaren. Daarom vragen we je regelmatig of een aantal gegevens nog correct zijn. Is het een tijd geleden dat je je gegevens nog bevestigde? Dan krijg je die vraag wanneer je aanmeldt.

  • Zijn je gegevens correct? Dan moet je alleen maar bevestigen.
  • Zijn je gegevens niet correct? Pas ze dan aan en bevestig daarna. Het is niet voldoende om alleen de gegevens aan te passen, je moet ze ook bevestigen.