Veelgestelde vragen over je persoonsgegevens

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de bijkomende vragen in het kader van de antiwitwaswet in de Argenta-app?

Meld je aan in de Argenta-app en klik rechts onderaan de startpagina op 'Meer'. Bovenaan staat een banner 'Je persoonlijke gegevens' waarop je kunt klikken om je gegevens na te kijken. Daarna moet je klikken op ‘Bijkomende gegevens’.

Waar vind ik de bijkomende vragen in het kader van de antiwitwaswet in Argenta Internetbankieren?

Meld je aan in Argenta Internetbankieren en klik links op ‘Mijn profiel’ > ‘Mijn gegevens’. Bovenaan staat een banner ‘Zijn je persoonsgegevens nog steeds correct?’.

Controleer eerst je gegevens via de kaartjes Algemene gegevens en Professionele Activiteiten. Indien je bijkomende gegevens moet aanvullen krijg je vervolgens de knop ‘Bijkomende gegevens’ te zien waar je op moet klikken.

Waar vind ik mijn NACE-code?

De NACE-code kan je vinden op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Heb je meerdere NACE-codes? Kies dan die van je voornaamste activiteit.

Er is re­cent niets ver­an­derd aan mijn si­tu­a­tie, moet ik dan mijn ge­ge­vens be­ves­ti­gen?

Ook dan hebben we jouw bevestiging nodig. Is het een tijd geleden dat je je gegevens nog bevestigde? Dan krijg je die vraag wanneer je je aanmeldt.

Hoe controleer en bevestig ik mijn persoonsgegevens in het kader van de antiwitwaswet?

Hoe weet ik dat de communicatie in het kader van de antiwitwaswet geen phishing is?

Het nakijken van je persoonsgegevens is een veelgebruikt phishing-onderwerp. We begrijpen dat deze communicatie je daarom kan verontrusten. Maar wees gerust, Argenta vraagt je nooit om via e-mail of telefoon je logingegevens of pincode door te geven.

  • Geef nooit codes door aan iemand anders. Als iemand naar die gegevens vraagt, gaat het waarschijnlijk om phishing.
  • Ga nooit via een link naar Argenta Internetbankieren of de Argenta-app.

Meer weten over phishing?

Ik heb een gemeenschappelijke rekening. Moeten alle titularissen van deze rekening hun gegevens bevestigen in het kader van de antiwitwaswet?

Ja, alle titularissen van de rekening moeten hun gegevens actualiseren. Alleen dan kun je de rekening blijven gebruiken.

Ik heb een volmacht op een rekening. Moet ik voor die rekening ook mijn gegevens bevestigen in het kader van de antiwitwaswet?

Ook als je alleen volmachthebber bent van een rekening, moet je je gegevens bevestigen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens onlangs aangepast, moet ik ze dan nog bevestigen?

Het is belangrijk dat je bevestigt dat alle vermelde gegevens correct zijn en niet alleen datgene wat je hebt aangepast.

  • Zijn je gegevens correct? Dan moet je alleen maar bevestigen.
  • Zijn je gegevens niet correct? Pas ze dan aan en bevestig daarna. Het is niet voldoende om alleen de gegevens aan te passen, je moet ze ook bevestigen.

Mijn persoonlijke gegevens zijn niet veranderd, waarom krijg ik de vraag ze te controleren?

Argenta is wettelijk verplicht om je correcte gegevens te bewaren. Daarom vragen we je regelmatig of een aantal gegevens nog correct zijn. Is het een tijd geleden dat je je gegevens nog bevestigde? Dan krijg je die vraag wanneer je aanmeldt.

  • Zijn je gegevens correct? Dan moet je alleen maar bevestigen.
  • Zijn je gegevens niet correct? Pas ze dan aan en bevestig daarna. Het is niet voldoende om alleen de gegevens aan te passen, je moet ze ook bevestigen.

Waarom heeft Argenta deze bijkomende gegevens nodig van mij?

We zijn bij wet verplicht om al onze klanten goed te kennen en om na te gaan of bepaalde transacties normaal zijn in functie van jouw klantenprofiel. We volgen dus de standaard veiligheidsprocedures, en moeten die regelmatig herhalen.

Wat gebeurt er als ik mijn persoonsgegevens niet bevestig?

Je rekening zal worden geblokkeerd en je zal geen nieuwe producten meer kunnen openen totdat je je gegevens bevestigt.

Wat gebeurt er met de persoonsgegevens die Argenta verzamelt in het kader van de antiwitwaswet?

Argenta verwerkt je persoonlijke gegevens op basis van de antiwitwaswet alleen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te voorkomen. We verwerken ze niet op een manier die niet verenigbaar is met die doelstelling.

Welke bijkomende vragen kan ik krijgen in het kader van de antiwitwaswet?

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als je zelfstandige bent of een buitenlands domicilie-of correspondentieadres hebt, kunnen er bijvoorbeeld vragen gesteld worden over de hoeveelheid geld die op je rekening circuleert en de herkomst ervan. De wetgever kan in deze gevallen vermoeden dat er meer risico gepaard gaat bij je transacties.

Welke persoonsgegevens moet ik bevestigen in het kader van de antiwitwaswet?

  • Je domicilieadres
  • Je nationaliteit
  • Je beroepsstatuut
  • Je correspondentieadres (indien van toepassing)

Tip: Check meteen ook je andere gegevens zoals je gsmnummer en je emailadres. Zo kunnen we je altijd bereiken als dat nodig is.